Vermoeidheid bij R.A.

Iedereen is wel eens moe. Zo moe dat je bij het opstaan al niet kunt wachten tot je aan het eind van de dag je bed weer in kunt duiken.

Van de algemene bevolking ervaart slechts 10% ernstige vermoeidheid, terwijl dat percentage bij mensen met reumatoïde artritis op 41% ligt en bij systematische lupus erythematosus (ook een vorm van reuma) op 52%. Voor mensen met fibromyalgie geldt zelfs dat 82% ernstige vermoeidheid ervaart!* Elke dag opnieuw. Je kunt vaak je bed niet eens uit komen, terwijl je wel een goede nachtrust hebt gehad. Dit kan je dagelijks functioneren ernstig verstoren.

Wanneer iemand een hevige ontsteking heeft (zoals bij vele vormen van reuma), worden zogenaamde cytokines aangemaakt door het immuunsysteem om de ontsteking te remmen. Deze cytokines bewegen zich door het lijf, en dat kost tijd en energie. Stel het je voor als een heel leger dat door je lijf marcheert, iedere dag weer. Met vermoeidheid tot gevolg. Omdat deze chronische vermoeidheid onzichtbaar is, wordt het in onze maatschappij vaak afgedaan als aanstellerij of luiheid.

 

Wat betekent het voor je als je last hebt van ernstige vermoeidheid? Als je gewoonweg je bed niet uit kunt komen? Voor veel mensen met reuma is dit een regelmatig terugkomend fenomeen. Klik hier om te zien hoe dit je leven beïnvloedt